Kynologenclub Geleen en Omstreken
trainingslocatie:   Limbricht,   Michiels van Kessenichstraat 75  (Bij Manege Klipper)

Cursus Hoopers

Hoopers is nog een hele jonge sport en het is pas sinds het voorjaar 2014 in Nederland als een op zichzelf staande sport geïntroduceerd door Corrie Jansen van Nadac Hoopers Nederland.

Hoopers is geschikt voor bijna elke hond die het leuk vind om met de baas samen te werken. Groot, klein, oud en jong, omdat er in een Hoopers parcours geen sprongen voorkomen is deze sport fysiek weinig belastend en daardoor ook zeer geschikt voor senior honden die uit de sport komen, honden die in een revalidatie traject zitten (dit in nauw overleg met een orthomanueel dierenarts), honden die door hun bouw geen belastende sport kunnen beoefenen ( denk aan grote, zware rassen of rassen met lange ruggen) , maar ook jonge honden voor afwisseling in de training en eventuele voorbereiding voor de Agility.

Door de zelfstandigheid van de hond in het parcours, wordt er ook een zekere mate van denkwerk vereist en ontstaat door training een mooie samenwerking tussen baas en hond. Dit in combinatie met het actieve van deze sport is de uitdaging groot en de belasting echt minimaal.

Het parcours bestaat uit hoepelvormige toestellen en (korte) tunnels waar de honden doorheen moeten en tonnen en hekjes waar omheen moet worden gelopen. Het gehele parcours wordt opgezet in vloeiende lijnen  zodat er geen belastende bochten hoeven worden gemaakt. Door telkens een ander parcours uit te zetten, is de variatie groot.

Het meest nieuwe aan deze sport is dat de handler vanuit een beperkt gebied in het parcours stuurt en daardoor minimaal in beweging is  en de honden zoveel mogelijk zelfstandig op aanwijzing van lichaams- en stem commando’s  van de handler het parcours afleggen. Daardoor is de sport ook zeer geschikt voor een handler met fysieke beperkingen.

Uiteraard gaat hier uitgebreide training aan vooraf voor dat de hond (en handler) zover zijn. Een basiscursus zoals Elementaire Gehoorzaamheid ‘vooropleiding’ is zeer gewenst.

Hoopers training

Een Hoopers parcours kan bestaan uit hoops, tunnels, tonnen en hekjes. De hond moet door de hoops en de tunnels en om de tonnen en de hekjes heen lopen in een logische, vloeiende lijn. Hiervoor worden de onderdelen eerst apart aangeleerd, waarbij het belangrijk is dat de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het principe van ieder toestel snapt, kan er opgebouwd worden naar de combinatie van meerdere toestellen en de afstanden worden vergroot.

Bij de hoopers lessen wordt er positief en zonder druk getraind. Dit betekent dat de hond het vooral leuk moet vinden om de hoops op te zoeken, om de ton heen te lopen en door de tunnel heen te racen. Dit kost tijd en geduld om aan te leren maar: iedere hond kan het leren.

Omdat het parcours bestaat uit ‘handzame’ toestellen, dit in tegenstelling met bijvoorbeeld een agility parcours, is het opzetten van een parcours heel eenvoudig en kan er zelfs in een groep, toch individueel getraind worden en worden de oefeningen op eigen niveau aangeleerd en uitgeoefend.

Bij het aanleren wordt voornamelijk gebruik gemaakt van target training en wordt er beloond met voer- en spelbeloningen.

De hond leert zelfstandig werken en nadenken.

Kortom een geweldige, actieve sport, welke geschikt is voor alle honden!!!

De kosten voor 10 lessen zijn €45, exclusief lidmaatschap. Het lidmaatschap is verplicht!

Let op:

Momenteel is er een wachtlijst voor de Hoopers cursussen.

Als je inschrijft kom je op een wachtlijst te staan.

Zodra er weer een beginnerscursus start of als je een ervaren ‘hoopers loper’ bent en er ergens een gepast plaatsje vrij komt nemen wij contact met je op.

Trainingsdagen Hoopers:

maandag
19.00 – 20.00 uur
20.00 – 21.00 uur

donderdag
18.45 – 19.30 uur
19.30 – 20.15 uur
20.15 – 21.00 uur

Contact:

E-mail: hoopers@kcgeleen.nl

onze ‘NADAC‘ gecertificeerde

Hoopers instructeurs

Harrie van Gemert
Raymund Leijten
Manuela Horsels

Foto’s: